Traumasensitief

“Some people feel the rain, other just get wet”

 Bob Marley

Oefeningen vanuit de polyvagaal theorie


Heb je last van terugkerende stress of spanning. Reageer je heftig op een intens gesprek, een ruzie met je partner of collega of gewoon een vervelende opmerking. Kun je je passie of flow niet vinden. Dan kan het zijn dat je zenuwstelsel uit balans is geraakt. Praten helpt dan vaak niet. Een eerste stap is dan om te kijken hoe het zenuwstelsel weer in balans kan komen. Dit kan met oefeningen gebaseerd op de polyvagaal theorie van Dr. Stephan Porges. 

Wat houdt de polyvagaaltheorie in?



De polyvagaaltheorie verklaart hoe ons autonome zenuwstelsel werkt:

  • Hoe ons zenuwstelsel reageert op ervaringen en hoe het de reactie op deze ervaringen reguleert;
  • Hoe ons zenuwstelsel informatie verzamelt en een respons op gang zet die ons helpt om op een veilige manier om te gaan met de eisen in ons dagelijkse leven èn de flinke uitdagingen die soms op ons pad komen;
  • Geeft een overzicht van de hiërarchie van de drie biologische responssystemen, waardoor er een routekaart ontstaat van voorspelbare manieren waarop we verbinding aangaan of juist verliezen, gemobiliseerd raken of ineenstorten in een reactie op dagelijkse ervaringen. 



Drie organiserende principes

  1. Coregulatie: veilige verbondenheid met anderen. Is het veilig om verbinding aan te gaan, waarbij het zenuwstelsel ZENDT en ZOEKT naar signalen van veiligheid en gevaar.
  2. Neuroceptie: je innerlijke beveiligingssysteem. Hoe het zenuwstelsel informatie verzamelt en verwerkt zonder gebruik te maken van de denkende delen van onze hersenen oftewel het reageren op allerlei signalen van veiligheid en gevaar in het lichaam, in de omgeving en tussen mensen.
  3. Hiërarchie van drie voorspelbare responssystemen, namelijk ventraal vagaal, sympatisch en dorsaal vagaal.


Share by: